Fiscaal voordeel van dienstencheques zakt naar 20%: wat betekent dit?

Posted by admin in Nieuws | Tagged , , | Leave a comment

De Vlaamse Regering maakte medio 2019 haar plannen bekend om het fiscaal voordeel van dienstencheques terug te schroeven van 30% naar 20%. Dit kadert in een algemeen besparingsplan dat op 1 januari 2020 in werking trad. Hierdoor betaalt u nu € 7.20 in plaats van € 6.30 voor 1 dienstencheque. Omdat er veel vragen rijzen over de impact van deze onpopulaire maatregel, geven wij een antwoord op de meest pertinente vragen. 

Hoe werken dienstencheques? 

Een dienstencheque is een betaalmiddel waarmee particulieren op een belastingvriendelijke manier beroep kunnen doen op huishoudelijke diensten. Deze papieren of elektronische waardebonnen kunt u aankopen bij een erkend dienstenchequebedrijf zoals Sodexo. Dit initiatief werd in 2004 in het leven geroepen om zwartwerk terug te dringen en laaggeschoolden uit de werkloosheid te halen. 

Afhankelijk van de gezinssituatie, kunnen particulieren dienstencheques aankopen voor € 9 per gepresteerd uur. De aankoop is begrensd op een maximum aantal van 2000 stuks per kalenderjaar. 

Wat verandert er? 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, blijft de aankoopprijs van dienstencheques  onveranderd. Wel vermindert het belastingvoordeel voor particulieren aanzienlijk. Dit betekent concreet dat u nu € 0.90 meer betaalt voor de eerste 167 dienstencheques per aanslagjaar. Kortom, de dienstencheques zelf worden niet duurder, het belastingvoordeel wordt gewoon minder.  

Hoeveel dienstencheques kan ik bestellen? 

Per kalenderjaar kunt u 500 dienstencheques bestellen. Als individuele gebruiker ontvangt u de eerste 400 waardebonnen aan € 9 per stuk en de laatste 100 aan € 10. Er zijn echter heel wat variabelen van toepassing waardoor deze limiet kan verschillen. Zo komt een doorsnee gezin in aanmerking voor 1000 dienstencheques per jaar, waarbij de eerste 800 aan € 9 getarifeerd worden. 

Personen met een beperking of hulpbehoevende bejaarden ontvangen 2000 dienstencheques per jaar aan een standaardtarief van € 9. Hetzelfde is van toepassing op eenoudergezinnen en ouders van een kind met een beperking. Voor pas bevallen zelfstandigen liggen de kaarten anders. Zij worden vrijgesteld van betaling voor de eerste 105 cheques, betalen € 9 voor coupons 105 – 400 en betalen de volle pot van € 10 voor 401-500. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *