Worden dienstencheques duurder in 2021?

Posted by Kimberly in Nieuws | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Maak jij gebruik van dienstencheques? Het is een handig, voordelig en veilig betaalmiddel dat wordt gesubsidieerd door de overheid. Bovendien zijn ze fiscaal aftrekbaar. Je kan als gezin maximaal 800 cheques bestellen per jaar om er je schoonmaakster mee te betalen. Ook kan je er iemand voor betalen die je boodschappen, was of strijk doet. Alleen maar voordelig dus. Blijft het zo in 2021?

Kostprijs wordt herbekeken

Vlaams minister van werk Hilde Crevits, maakte recentelijk bekend dat de kostprijs van dienstencheques zal worden herbekeken. Deze beslissing kwam er op aanraden van experten uit de commissie Werk. Ze herkennen het belang van de dienstencheques, maar vinden het herbekijken van de marge en kostprijs voor de consument van uiterst belang.

Experten vinden dat de kostprijs voor de cheques te laag is in vergelijking met wat ze waard zouden zijn. Crevits wil ervoor zorgen dat de dienstencheques echter toegankelijk blijven en hun meerwaarde blijven realiseren. Daarom zullen tijdens het debat over de kostprijs, alle elementen goed worden afgewogen van elkaar.

Het probleem?

Aangezien de cheques fiscaal aftrekbaar en gesubsidieerd zijn, haal je veel voordeel. Stel je laat je kleding strijken en betaalt deze met je bankkaart dan betaal je 100% van het bedrag. Kies je ervoor om dienstencheques te gebruiken? Je betaalt 100%, maar je gestreken kleren worden vervolgens voor 70% terugbetaald door de overheid.

Momenteel is er een enorme transitie gaande. Eén derde van de lonen van dienstencheque werknemers (poetshulpen, naai(st)ers etc) wordt omgezet van een normale job met sociale bijdragen naar een gesubsidieerde job. Dit is volgens socio-econoom Ive Marx, zeker niet de bedoeling. Het zou een uniek programma dienen te zijn waarbij een genaaide jurk en gepoetste huiskamer voor 70% door de overheid worden betaald.  

Het doel?

Het dienstencheque systeem probeert vooral hulp te bieden aan werklozen, mensen die genieten van een leefloon en personen zonder opleiding, in zoektocht naar een baan. Oefen je al een job uit waar je geen steun nodig hebt van de overheid? Dan blijf je beter weg van de gesubsidieerde arbeid. Het is de bedoeling om je profiel uit te bouwen zodat men later weg kan uit de gesubsidieerde arbeid, op zoek naar een niet gesubsidieerde job. Dit gebeurt de dag van vandaag niet voldoende.

De oplossing?

Een verhoging van de kostprijs zou een oplossing dienen te bieden. Het zou de overheidsuitgaven verminderen en het systeem meer efficiënter maken. Er is zo een 3 miljard euro budget beschikbaar voor actief arbeidsmarktbeleid en ruim 2/3e wordt besteed aan gesubsidieerde tewerkstelling. 

Huidige prijs?

Vandaag de dag is de prijs van een cheque € 9. In september 2019 werd er al een lichte prijsstijging doorgevoerd. Dit gebeurde door de fiscale aftrekbaarheid te verlagen van 30% naar 20%. De prijs werd hierdoor € 7,20 in plaats van € 6,30 per stuk. Nu wordt er door de experts voorgesteld om niet de aftrekbaarheid aan te passen maar de effectieve prijs.

Natuurlijk is er wel wat weerstand tegenover het voorstel. Laten we zien wat de toekomst brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *