Hoe kan ik dienstencheques aanvragen?

Dienstencheques kosten 9 euro per stuk en zijn goed voor een uur werk. Ze zijn voordelig omdat je kan genieten van een belastingvermindering.

Per dienstencheque krijg je een belastingvermindering van 2,70 euro voor de eerste 156 aangekochte dienstencheques per persoon. Op die manier kost een dienstencheque van 9 euro in werkelijkheid maar 6,30 euro. Zo betaal je dus voor een uur strijken of poetsen slechts 6,30 euro. Deze belastingvermindering geldt als je in Vlaanderen woont. Voor meer informatie over de andere gewesten kan je hier terecht.
Iedereen kan dienstencheques aanvragen. Je inkomen maakt daarbij geen verschil. Je moet moet enkel meerderjarig zijn en een hoofdverblijfplaats in België hebben.

poetshulp

Je kunt tot 500 dienstencheques per jaar kopen. De eerste 400 cheques kosten 9 euro per stuk. De overige 100 cheques kosten 10 euro per stuk. In een gezin met verschillende meerderjarigen kunnen er 1000 dienstencheques per gezin gekocht worden. De eerste 800 aan 9 euro per stuk en de volgende 200 aan 10 euro per stuk. Let er wel op dat er slechts op 156 dienstencheques per meerderjarig gezinslid belastingvermindering van toepassing is. Voor een eenoudergezin zijn de regels verschillend en mogen tot 2000 cheques aan 9 euro besteld worden.

De werking van dienstencheques is zeer eenvoudig. Je bestelt dienstencheques bij Sodexo. Deze kan je dan gebruiken bij een bedrijf dat dienstencheques aanneemt. Er zijn veel verschillende bedrijven in elke stad of provincie die werken met dienstencheques. Nadien krijg je 2,70 euro belastingvermindering per gebruikte dienstencheque. 

Je kan steeds kiezen tussen de elektronische en de papieren dienstencheques. De elektronische dienstencheques zijn eenvoudiger in gebruik en deze kan je sneller bestellen. Je krijgt de elektronische dienstencheques meteen na je bestelling op een virtuele rekening. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken of je nog oude dienstencheques hebt rondslingeren of dat je dienstencheques met de post niet aangekomen zijn.

Dienstencheques zijn slechts 8 maanden geldig, dat geldt zowel papieren als voor elektronische cheques. Vergeet ze dus zeker niet op tijd te gebruiken.