Huishoudhulp

Dienstencheques worden het vaakst gebruikt om poetshulp in te schakelen.

De poetshulp zal ingezet kunnen worden om je huis schoon te maken (inclusief ramen lappen). De poetshulp mag daarentegen niet gevraagd worden om een professionele werkomgeving of gemeenschappelijke delen van je woning (bijvoorbeeld de hal van een appartement) te poetsen.

Er zijn verschillende bedrijven in je buurt waar je eenvoudig poetshulp kan aanvragen door je in te schrijven.

huishoudhulp

Naast poetsen vallen er nog een aantal andere diensten onder huishoudhulp. Je kan bijvoorbeeld ook betalen voor hulp bij het doen van je dagelijkse boodschappen. Je geeft dan je boodschappenlijstje mee en de huishoudhulp gaat voor jou naar de winkel, het postkantoor of de apotheek. De hulp mag niet ingezet worden om te helpen bij de aankoop van meubelen of huishoudtoestellen. Het betreft enkel dagdagelijkse activiteiten.

Ook voor afwassen, het bereiden van maaltijden, wassen en naaiwerk kan je beroep doen op een huishoudhulp.

Het is wel belangrijk dat het effectief gaat om huishoudelijke taken. Dienstencheques mogen namelijk niet gebruikt worden om klussen te betalen zoals schilderwerken, herstellingen, verbouwingswerken, tuinieren, administratief werk of het opvangen van kinderen en bejaarden.

Een huishoudhulp kan voor veel gezinnen en mindervaliden de ideale oplossing zijn. Er dient wel altijd rekening te worden gehouden met gevaarlijke risico’s. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om aan de huishoudhulp te vragen om op hoge ladders te klimmen.