Wat zijn dienstencheques?
dienstencheques


De dienstencheque is een betaalmiddel uitgegeven door Sodexo. Je kan de cheques gebruiken om betalingen te doen voor huishoudelijk werk.

De overheid heeft dit systeem bedacht om zwartwerk zoveel mogelijk tegen te gaan. Vroeger gebeurden namelijk veel buurtdiensten via zwartwerk. Ook kunnen er op deze manier extra jobs gecreëerd worden. Bovendien kunnen veel gezinnen door het gebruik van de dienstencheques op een voordelige manier huishoudhulp inschakelen. De overheid past namelijk een deel van de loonkosten bij.

Dienstencheques zijn enkel bedoeld voor particulier gebruik. Iedereen die gedomicilieerd is in België kan sinds 2004 volledig conform met de wet en tegen een toegankelijke prijs huishoudelijke hulp betalen. Zelfstandigen kunnen enkel een beroep doen op dienstencheques als het gaat over het privégedeelte van hun woning. Er mag dus geen poetshulp met dienstencheques betaald worden voor het poetsen van bijvoorbeeld een dokterspraktijk.

Dienstencheques worden meestal gebruikt voor het betalen van poetshulp. Je kan ze echter ook nog voor andere diensten gebruiken zoals wassen en strijken, verstelwerk van strijkgoed, bereiden van maaltijden, boodschappen doen en de verplaatsing van mindervaliden.

Een maand gratis huishoudhulp bij Daoust

Dienstencheques blijven 8 maanden geldig. Je mag prestaties van werknemers niet meer betalen met dienstencheques als de geldigheidsdatum verstreken is. Ook is het niet meer mogelijk om een omruiling of terugbetaling aan te vragen met dienstencheques die verlopen zijn. De geldigheid van de dienstencheques staat vermeld op de papieren cheque en in je elektronische portefeuille kan je de geldigheidsdatum ook terugvinden. Indien je stopt met het systeem dan kunnen de nog geldige maar overtollige dienstencheques steeds teruggestuurd worden naar Sodexo.